Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік

ДТЕК16 Березень 2017

Видобуток вугілля підприємствами Групи ДТЕК у 2016 році склав 31,3 млн тонн (+8,9% до 2015 року), відпуск електроенергії — 40,1 млрд кВт•год (+4,7%), передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт•год (+1,6%), видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів (+25%).

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік

Показникиод.вим.2016 р.2015 р.Зміна,(+/-) Зміна,(%)
Видобуток вугілля тис. тонн31 250,628 692,02 558,68,9
Збагачення вугілля:
Збагачення рядового вугіллятис. тонн23 731,019,965.83 765,218,9
Випуск концентратутис. тонн15 006,512,279.42 727,122,2
Генерація електроенергії (відпуск)(net output)млн кВт•год40 071,038,284.11 786,94,7
зокрема, ДТЕК ВДЕмлн кВт•год608,4634,0-25,6-4,0
Передавання електроенергії мережамимлн кВт•год45 809,245 086,4722,81,6
Експорт електроенергіїмлн кВт•год3 983,93 555,1428,812,1
Експорт вугілля**тис. тонн1 333,11 387,1-54,0-3,9
Імпорт вугіллятис. тонн222,2404,1-181,9-45,0
Імпорт газумлн куб. м15,423,7-8,3-35,0
Видобуток природного газумлн куб. м1 630,91 304,6326,225,0
Видобуток газового конденсатутис. тонн56,145,310,823,8

у тому числі ШУ Обуховська*

Видобуток вугіллятис. тонн 513.2
Збагачення рядового вугіллятис. тонн523.5
Випуск концентратутис. тонн315.5

* Операційна компанія ДТЕК Енерго передала шахтоуправління Обуховська у вересні 2016 року під керівництво стратегічного холдингу ДТЕК. Транзакцію здійснено в межах реструктуризації кредитного портфеля ДТЕК Енерго для збалансування можливостей із розвитку підприємств і обслуговування позик. Виробничі показники ШУ Обуховська з 1 вересня 2016 року не консолідуються у звітність ДТЕК Енерго.
** У тому числі трейдингові операції за межами України.

ДТЕК Енерго

Видобуток і збагачення вугілля

30,7 млн тонн вугілля підняли на-гора шахтарі компанії 2016 року, що на 7,1% перевищує результат 2015 року. Це дозволило збагачувальним фабрикам збільшити збагачення рядового вугілля і випуск концентрату до 23,2 і 14,7 млн тонн, відповідно.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• видобуток газових марок вугілля на рівні 21,2 млн тонн.
    У січні-травні 2016 року в ОЕС України спостерігався профіцит потужності, тому попит на газові марки вугілля з боку теплової генерації зменшився. У другому півріччі через зменшення обсягів виробництва електроенергії АЕС на тлі зростання енергоспоживання виник дефіцит потужності в ОЕС. Починаючи з червня ДТЕК Павлоградвугілля і ДТЕК Добропіллявугілля збільшили видобуток газових марок вугілля. Приріст у другому півріччі становив 17,6%, або 1,7 млн тонн, якщо порівняти з першим. Зі свого боку ТЕС ДТЕК Енерго з червня працювали з підвищеним навантаженням. Це, зокрема, дозволило компенсувати зниження вироблення електроенергії атомною генерацією й не допустити дефіциту.
    Значний внесок у нарощування виробництва вугілля зробили шахтарі ДТЕК Павлоградвугілля — 100,3 тонн/люд. на міс. продуктивність за результатами 2016 року.
  • видобуток антрациту та пісного вугілля українськими шахтами компанії сягнув 8,0 млн тонн, що на 74,0%, або 3,4 млн тонн, перевищує результат за 2015 рік. Збільшення видобутку ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу, ДТЕК Ровенькиантрацит і ДТЕК Свердловантрацит забезпечило зростання вироблення електроенергії станціями ДТЕК Дніпроенерго, які споживають ці марки вугілля.
    2016 року ці підприємства постачили 4,8 млн тонн антрациту та пісного вугілля на теплові станції компанії, що на 49%, або 1,7 млн тонн, перевищує показник 2015 року.

Ключові проекти у 2016 році:

• Компанія завершила проекти, які збільшують потужності Дніпропетровської області з видобутку та збагачення вугілля — модернізовано ЦЗФ «Павлоградська», введено в експлуатацію вентиляційну свердловину на шахті «Ювілейна» та пройдено виробкою Богдановський скид прохідниками шахти «Самарська».
    Потужність фабрики з переробки рядового вугілля збільшено до 7 млн тонн на рік. Реалізація проекту дозволила відмовитися від використання мулонакопичувача, що позитивно позначиться на екології регіону.
    Вентиляційна свердловина відкрила доступ до 19 млн тонн промислових запасів вугілля. Свердловина також буде використовуватися для транспортування людей і вантажів, що скоротить час перебування шахтарів під землею на 2 години в кожну зміну.
    Прохідники шахти «Самарська» пройшли найбільше геологічне порушення в Західному Донбасі — Богдановський скид. Ця тріщина «розірвала» вугільні пласти: перепад глибини становить приблизно 300 м по вертикалі. Надалі через скид буде проведено ще три виробки, що дозволить розробляти шахтне поле із запасами 10 млн тонн вугілля.
  • Запрацювала прохідницька техніка нового покоління, комплекс нарізний фронтальний, на шахті ім. М. І. Сташкова. Комплекс застосовується для проведення прямокутних виробок, у які монтують видобувне обладнання. Продуктивність комплексу на 30% вища, якщо порівняти з аналогічною технікою старого зразка.

• Розпочато проектні роботи з будівництва фільтр-пресового відділення на ЦЗФ «Добропільська». Це дозволить повністю виключити складування рідких відходів. Під час використання стрічкових фільтр-пресів утворюється чиста вода, яка повертається в процес збагачення, і тверді відходи.

Генерація електроенергії

Теплові електростанції ДТЕК Енерго відпустили 39,5 млрд кВт•год електроенергії у 2016 році, що на 4,8% вище за показник 2015 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• зниження виробництва електроенергії АЕС на 7,8%, або 6 457,0 млрд кВт•год, зокрема у зв’язку зі змінами та продовженням термінів ремонтної кампанії;
  • збільшення виробництва електроенергії ДТЕК Дніпроенерго, ДТЕК Східенерго й Київенерго у 2016 році, на 18,5%, або 4 млрд кВт•год.

З жовтня 2015 року до травня 2016 року в ОЕС України спостерігався профіцит потужності. З червня до вересня включно істотно знизилося виробництво електроенергії в базовому режимі, за зростання споживання електроенергії. У зв’язку з цим у другому півріччі ДТЕК Дніпроенерго, ДТЕК Східенерго і ДТЕК Західенерго збільшили виробництво електроенергії на 27%, або 4,4 млрд кВт•год, проти першого. Найбільший внесок у збільшення виробництва зробив ДТЕК Дніпроенерго — на 53,6%, або 2,5 млрд кВт•год, було збільшено відпуск електроенергії в липні-грудні.

• зниження виробництва електроенергії ДТЕК Західенерго на 14,5%, або 2,3 млрд кВт•год. На виробничі показники вплинули негативні результати 1 півріччя, коли виробництво електроенергії було знижено у зв’язку з наявним на той момент профіцитом потужності в ОЕС України.

Ключові проекти у 2016 році:

• Проведено ремонтну кампанію на ТЕС ДТЕК Енерго для підготовки до опалювального сезону 2016/2017. Вартість ремонтної кампанії склала приблизно 2 млрд грн.
  • Завершено реконструкцію енергоблока № 5 ДТЕК Бурштинської ТЕС. Більшість робіт із модернізації було виконано у 2012–2013 роках. 2016 року виконано середній ремонт з елементами реконструкції. Очікувані результати: збільшення потужності з 208 МВт до 215 МВт, підвищення ефективності та надійності роботи обладнання.
  • Завершено реалізацію дворічного проекту із заміни генератора на енергоблоці № 1 ТЕЦ-5 СОП «Київські ТЕЦ» Київенерго.
  • Триває другий етап реконструкції енергоблока № 1 ДТЕК Криворізька ТЕС. Заплановано збільшити потужність енергоблока з 282 до 315 МВт, розширити діапазон маневреності, а також знизити викиди вугільної золи в атмосферу в 16 разів до 50 мг/м3, відповідно до екологічних норм Європейського Союзу

Починаючи з 2012 року, всі енергоблоки компанії під час модернізації проходять реконструкцію електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80/ЄС.

Передавання електроенергії мережами

45,8 млрд кВт•год електроенергії передано дистрибуційними підприємствами компанії 2016 року, що на 1,6% перевищує показник 2015 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення споживання електроенергії (без урахування АР Крим). Темпи зростання реального споживання становлять 3%, або 1,2 млрд кВт•год, що зумовлено відновленням обсягів промислового виробництва та збільшенням споживання у літні та зимові місяці через відхилення температури повітря від середніх показників. Попит із боку промисловості зріс на 4%, або 0,8 млрд кВт•год, населення та комунально-побутових служб — приблизно на 2,8%, або 0,3 млрд кВт•год;
  • збільшення обсягу передавання електроенергії ДТЕК Дніпрообленерго й Київенерго на 3,8%, або 1,1 млрд кВт•год;
  • зниження обсягу передавання електроенергії ДТЕК Донецькобленерго, ДТЕК Високовольтні мережі і ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля на 2,9%, або 426 млн кВт•год, через воєнні дій і нестабільне соціально-економічне життя в регіоні.

Ключові проекти у 2016 році:

• ДТЕК Дніпрообленерго: відкрито сучасний Центр обслуговування клієнтів у селищі Солоне, який може прийняти до 300 клієнтів на день. Клієнти зможуть отримувати консультації з питань енергопостачання та виконувати всі операції — від проведення розрахунків до отримання технічних умов на приєднання;
  • введено нову диспетчерську в Кривому Розі. На відеостіну виробництва компанії Mitsubishi виводиться інформація про енергопостачання міста: від загального плану до одиничних об’єктів. Це дозволяє скоротити час від виявлення неполадок до усунення, і загалом запобігати аварійним ситуаціям. Сучасна диспетчерська — частина загальної програми впровадження SMART Grids в енергомережах підприємства;
  • триває впровадження автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії в Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському, Новомосковську та Нікополі. Вже охоплено понад 130 тис. точок обліку побутових споживачів;
  • проектується нова підстанція 150/10/6 кВ «Наддніпрянська», додаткова потужність якої дозволить під’єднати нових споживачів і заплановані до будівництва підстанції, а також підвищити надійність живлення наявних підстанцій, що забезпечують електроенергією метрополітен Дніпра.
  • Київенерго:введено в експлуатацію кабельну лінію 110 кВ «Жовтнева-Мотоциклетний». Реалізація проекту дозволяє підвищити надійність і пропускну здатність лінії електропередачі;
  • триває реконструкція інженерних мереж під новий термінал аеропорту м. Київ (Жуляни). У процесі реалізації проекту вже побудовано кабельні лінії 35 кВ «Микільська-Гарнізонна» і 10 кВ «Гарнізонна-РП-267», надалі заплановано провести технічне оновлення підстанцій «Микільська» й «Гарнізонна»;
  • ведеться реконструкція підстанції «Воскресенська» з заміною масляних вимикачів ВМТ-110 на елегазові.
  • ДТЕК Донецькобленерго: відновлено роботи з реконструкції підстанції «Місто-5», розташованої в центральній частині Маріуполя. Заплановано встановити сучасний електротехнічний модуль на базі комірок D-12P з вакуумними вимикачами 10 кВ.

Комерційна діяльність

Постачання вугілля й електроенергії
1,3 млн тонн вугільної продукції було постачено на зовнішні ринки, що практично відповідає рівню 2015 року. Відвантаження переважно здійснюються з ресурсу ШУ Обуховська, зокрема 0,3 млн тонн постачено підприємством до України. Компанія наростила відвантаження вугілля споживачам у Європі, Канаді та Індії.

Обсяг постачання вугілля промисловим споживачам в Україні зріс у 2,8 рази — до 2,6 млн тонн. Це зумовлено збільшенням видобутку антрациту та пісного вугілля і стабілізацією відвантажень із зони АТО на рівні 17 тис. тонн на добу, що дозволило забезпечити теплоелектростанції компанії та створити вільний обсяг для реалізації.

4 млрд кВт•год — постачила компанія на зовнішні ринки, що на 12,1% перевищує показник 2015 року.

ДТЕК ВДЕ

2016 року відпуск «зеленої» електроенергії Ботієвською ВЕС сягнув 608,4 млн кВт·год. Економія природного газу, який знадобився б тепловій генерації для створення такої ж кількості електроенергії, становить 152,7 млн куб. метрів. Крім того, робота вітропарку дозволила знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 646 тис. тонн.

Коефіцієнт готовності вітроелектроустановок становить 98,71%, а об’єктів інфраструктури — 99,15%. Ці показники перевищують планові (98% і 98% відповідно), що свідчить про правильно організовану експлуатацію та надійність роботи станції.

Упродовж року ДТЕК ВДЕ цілеспрямовано працював над підвищенням надійності експлуатації станції. 2016 року створено підрозділ Вінд Тех для технічного обслуговування вітропарку спільно з компанією-виробником турбін. Завдання Вінд Тех — розвиток внутрішньої експертизи технічного обслуговування. Також торік було укладено договір на обслуговування інфраструктури станції з компанією ABB, світовим лідером у галузі технологій для електроенергетики та автоматизації, з гарантією високого коефіцієнта готовності.

ДТЕК Нафтогаз

2016 року ПрАТ «Нафтогазвидобування» видобуло 1,6 млрд куб. метрів природного газу та 56,1 тис. тонн газового конденсату, що перевищує на 25% і 24%, відповідно, результати 2015 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• завершення буріння свердловин №№ 71, 73 і 52 завглибшки від 5 700 м до 5 770 м, а також проведення капітального ремонту свердловин № 10, 70, 68, 17 на Семиренківському газоконденсатному родовищі;
  • проведення заходів з інтенсифікації дебітів на наявному фонді свердловин.

Основні інвестиційні проекти:

• впровадження автоматизованої системи оперативно-диспетчерського керування, що дозволяє контролювати виробничий процес онлайн;
  • модернізація на установці підготовки газу «Мачухи» систем обліку природного газу відповідно до нових вимог Кодексу газотранспортної системи України;
  • реконструкція обладнання установки підготовки газу «Семиренки».
  • початок реконструкції установки підготовки газу «Мачухи».

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?