Виробничі показники ДТЕК за 1 квартал 2017 року

ДТЕК08 червня 2017

Видобуток вугілля підприємствами Групи ДТЕК у січні-березні 2017 року сягнув 8,4 млн тонн (+15,7% до 1 кварталу 2016 року), відпуск електроенергії — 10,1 млрд кВт•год (+2,8%), передавання електроенергії мережами — 12,0 млрд кВт•год (-1,2%), видобуток природного газу — 417,6 млн куб. м (+9,6%).

Виробничі показники ДТЕК за 1 квартал 2017 року

Показники од. вим. 1 квартал 2017 р.* 1 квартал 2016 р. Зміна, (+/-) Зміна, (%)
Видобуток вугілля тис. тонн 8 364,6 7 228,7 +1 134,9 +15,7
Випуск концентрату тис. тонн 4 275,2  3 541,3  +1 033,9  +29,2
в тому числі на сторонніх ЦЗФ тис. тонн 404,9 80,6 +324,3 в 5 раз
Генерація електроенергії (відпуск) млн кВт•г 10 074,4 9 803,3 +271,1 +2,8
зокрема, ДТЕК ВДЕ млн кВт•г 173,7 184,5 -10,8 -5,9
Передавання електроенергії мережами* млн кВт•ч 11 980,2 12 126,1 -145,9 -1,2
Експорт електроенергії млн кВт•ч 1 275,4 1 146,0 +129,4 +11,3
Експорт вугілля** тис. тонн 253,2 281,1 -27,9 -9,9
Імпорт вугілля тис. тонн 184,5 0,0 -184,5 -1
Импорт газа млн м3 3,0 0,0 +3,0 -
Імпорт газу млн м3
417,6 381,1 +36,5 +9,6
Видобуток природного газу тис. тонн 14,3 12,5 +1,8 +14,4

*З березня 2017 року показники активів, розташованих на території, тимчасово не підконтрольній українській владі в Донецькій і Луганській областях, не консолідуються у звітність ДТЕК Енерго і Групи ДТЕК у зв’язку з відсутністю управління.
**В том числе трейдинговые  операции за пределами Украины.

У тому числі трейдингові операції за межами України***

Показники

од. вим.

1 квартал 2017 р.

видобуток вугілля

тис.тонн

609,4

випуск концентрату

тис.тонн

404,1

***З 1 вересня 2016 року у звітність ДТЕК Енерго не консолідуються виробничі показники ШУ Обуховська у зв’язку з переданням підприємства в пряме управління стратегічного холдингу ДТЕК. Транзакція здійснена в межах реструктуризації кредитного портфеля ДТЕК Енерго і спрямована на збалансування можливостей із розвитку підприємств і обслуговування позик.

ДТЕК Енерго

Видобуток і збагачення вугілля

Українські шахти компанії в 1 кварталі 2017 року видобули 7,8 млн тонн вугілля, що на 13,6%, або 930,5 тис. тонн, перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Обсяг збагачення рядового вугілля та випуску концентрату на власних збагачувальних фабриках ДТЕК Енерго сягнув 5,4 та 3,5 млн тонн відповідно. Крім того, на сторонніх ЦЗФ збагачення вугілля становило 0,7 млн тонн, випуск концентрату – 0,4 млн тонн.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• збільшення видобутку газових марок вугілля ДТЕК Павлоградвугілля, ДТЕК Добропіллявугілля і ТДВ шахта Білозерська за звітний період на 13,8%, або 714,3 тис. тонн.

Загалом за звітний період видобуток газових марок вугілля становить 5,9 млн тонн, що є найвищим показником в історії компанії за 1 квартал. Значний внесок у нарощування видобутку вугілля зробили шахтарі ДТЕК Павлоградвугілля — 111,1 тонн/люд. на міс. виробництво за результатами січня-березня 2017 року.

• збільшення видобутку антрациту та пісного вугілля ДТЕК Ровенькиантрацит, ДТЕК Свердловантрацит і ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу в січні-лютому 2017 року на 13,0%, або 216,2 тис. тонн, якщо порівняти з 1 кварталом 2016 року.

За звітний період ці підприємства постачили понад 1,1 млн тонн антрациту на теплові електростанції компанії, що на 0,2 млн тонн нижче за показник січня-березня 2016 року.

З березня 2017 року компанія не здійснює управління ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит», ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит», ПрАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу» й ТОВ «Моспинське ВПП» у зв’язку з неприйнятною вимогою про перереєстрацію цих підприємств на тимчасово непідконтрольній українській владі території в Донецькій і Луганській областях. На момент втрати управління на складах підприємств і ЦЗФ було сумарно 655 тис. тонн вугілля й товарної вугільної продукції. У випадках незаконного використання та реалізації антрациту, компанія звернеться до правоохоронних органів, судів і міжнародних організацій для вжиття заходів до винних осіб, а також ініціює українські та міжнародні санкції.

Ключові проекти, реалізовані в періоді:

• Триває будівництво вентиляційної свердловини на шахті «Ювілейна». Побудована підстанція під’єднала до живлення нові виробки, що значно покращує якість електропостачання лав і забезпечить безперебійну роботу машин і механізмів у майбутніх підземних вибоях. Вентиляційна свердловина забезпечує шахту необхідною кількістю повітря, що дає змогу стабільно працювати.
  • Тривають проектні роботи з будівництва фільтрпресового відділення на ЦЗФ Добропільська. У світовій практиці вуглезбагачення застосування стрічкових фільтрпресів є одним із найбільш поширених, бо це дозволяє не складувати рідкі відходи та перейти на повний замкнутий цикл водно-шламової схеми підприємства. У разі використання фільтрпресів виходять два продукти: чиста вода та тверді відходи.
  • Триває реалізація проекту із заміни вентиляторів головного провітрювання шахти «Дніпровська», щоб забезпечити стабільне провітрювання гірничих виробок.

Генерація електроенергії

Теплові електростанції компанії відпустили приблизно 10 млрд кВт•год в Об’єднану енергосистему України в 1 кварталі 2017 року. Це на 2,9%, або 281,8 млн кВт•год, вище за показник аналогічного періоду 2016 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• зростання споживання електроенергії в Україні на 1,1%, або 467,3 млн кВт•год, з урахуванням технологічних втрат у мережах;
  • низька готовність інших операторів теплової генерації до несення навантажень через недостатній обсяг антрациту на складах ТЕС;
  • збільшення виробництва електроенергії на 6,5%, або 438 млн кВт•год, ДТЕК Дніпроенерго, ДТЕК Західенерго й Київенерго;
  • зниження виробництва електроенергії ДТЕК Східенерго на 4,3%, або 116 млн кВт•год, у зв’язку з припиненням управління ВП «Зуївська ТЕС».

Наприкінці січня 2017 року залізничне сполучення з територією в Донецькій і Луганській областях, тимчасово не підконтрольною українській владі, було заблоковано. Це призвело до зупинки постачання антрацитів з українських шахт у зоні АТО і зниження виробництва електроенергії ТЕС, які працюють на цих марках вугілля. Зокрема, з 11 лютого припинено відвантаження вугілля на ДТЕК Придніпровську ТЕС і ДТЕК Криворізьку ТЕС, з 5 березня — на ДТЕК Луганську ТЕС. Для накопичення вугілля в обсязі, достатньому для виробництва електроенергії в літній максимум енергоспоживання, ДТЕК Придніпровська ТЕС і ДТЕК Криворізька ТЕС були зупинені після закінчення опалювального періоду 2016/2017. ДТЕК Луганська ТЕС працює мінімальним складом і синхронізована з Об’єднаною енергосистемою України.

Ключові проекти, реалізовані в періоді:

• Розпочато реконструкцію енергоблока № 10 ДТЕК Бурштинська ТЕС. Основне обладнання енергоблока — барабан і поверхні нагріву котла, турбіна, ротор генератора, трансформатор і електрообладнання — буде замінено. У результаті встановлена потужність енергоблока зросте на 15 МВт до 210 МВт, а діапазон маневреності збільшиться на 30 МВт до 105 МВт.
  • Триває другий етап реконструкції енергоблока № 1 ДТЕК Криворізька ТЕС. Заплановано збільшити потужність енергоблока з 282 до 315 МВт, розширити діапазон маневреності до 125 МВт.

Починаючи з 2012 року, всі енергоблоки компанії під час модернізації проходять реконструкцію електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80/ЄС.

Передавання електроенергії мережами

12,0 млрд кВт•год — обсяг передавання електроенергії мережами дистрибуційними підприємствами компанії за січень-березень 2017 року. Показник фактично відповідає рівню аналогічного періоду минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• зростання попиту на електроенергію в Україні з боку промисловості на 2,7%, або 331,8 млн кВт•год, з боку непромислових споживачів — на 2,7%, або 525,1 млн кВт•год;
  • збільшення передавання електроенергії ДТЕК Дніпрообленерго й Київенерго на 3,6%, або 298,7 млн кВт•год;
  • зниження передавання електроенергії ДТЕК Донецькобленерго, ДТЕК Високовольтні мережі і ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля на 11,4%, або 444,6 млн кВт•год, через воєнні дії. Водночас передавання електроенергії цими підприємствами без урахування активів у зоні АТО зросло на 5%, або 137,2 млн кВт•год.

З березня 2017 року компанія не здійснює управління ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» в частині мереж, розташованих на тимчасово не підконтрольній українській владі території в Донецькій і Луганській областях.

Ключові проекти, реалізовані в періоді:

• ДТЕК Донецькобленерго: почав роботу контакт-центр у Маріуполі. Контакт-центр оснащений сучасним рішенням у галузі IP-телефонії від CISCO. Усі дзвінки клієнтів — як із мобільних, так і зі стаціонарних телефонів — безкоштовні. Заплановано розширювати географію контакт-центру на інші населені пункти Донецької області;
  • тривають роботи з реконструкції підстанції «Місто-5», розташованої в центральній частині Маріуполя. Заплановано встановити сучасний електротехнічний модуль на базі комірок D-12P з вакуумними вимикачами 10 кВ.
  • ДТЕК Дніпрообленерго: розпочато будівництво підстанції 150/10/6 кВ «Наддніпрянська». Підстанція створить додаткову потужність для підключення нових споживачів, а також підвищить надійність живлення наявних і запланованих підстанцій, що забезпечують електроенергією метрополітен Дніпра.
  • Київенерго: розпочато технічне переоснащення підстанції 110/35/10 кВ «Солом’янська». Проект спрямований на забезпечення надійності енергопостачання та збільшення пропускної здатності мереж;
  • триває реконструкція інженерних мереж під новий термінал аеропорту м. Київ (Жуляни). У процесі реалізації проекту вже побудовані кабельні лінії 35 кВ Микільська-Гарнізонна і 10 кВ Гарнізонна-РП-267, далі заплановано провести технічне оновлення підстанцій «Микільська» й «Гарнізонна».

Комерційна діяльність

Постачання вугілля

253,2 тис. тонн вугілля було постачено на зовнішні ринки в 1 кварталі 2017 року, що на 9,9% нижче за показник 1 кварталу 2016 року. Усі експортні операції здійснюються з ресурсу ШУ Обуховська.

Зниження зумовлене скороченням видобутку вугілля ШУ Обуховська в 4 кварталі 2016 року, що призвело до низьких складських запасів у портах на початок 2017 року, і необхідністю збільшення відвантажень в Україну, зокрема на ТЕС ДТЕК Енерго. Підприємство постачило 71,4 тис. тонн вугільної продукції на адресу українських підприємств, зокрема ДТЕК Луганської ТЕС, що забезпечило роботу станції в умовах припинення постачання антрацитового вугілля з українських шахт компанії в зоні АТО.

Постачання вугілля промисловим споживачам в Україні зросло на 35% завдяки збільшенню попиту з боку коксохімічних і металургійних підприємств, і становить приблизно 542 тис. тонн.

Компанія імпортувала 184,5 тис. тонн вугілля, включно з ресурсом ШУ Обуховська, для забезпечення роботи своїх теплоелектростанцій та постачання промисловим споживачам.

Постачання електроенергії

За зовнішньоекономічними контрактами компанія в січні-березні 2017 року постачила 1,3 млрд кВт•год, що на 11,3% перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Основні обсяги експортного постачання припали на січень-лютий.

ДТЕК ВДЕ

Ботієвська вітроелектростанція в першому кварталі 2017 року направила в енергосистему 174 млн кВт•год. Відпуск електроенергії скоротився на 5,9% проти аналогічного періоду 2016 року, у зв’язку зі зниженням швидкості вітру у звітний період.

Коефіцієнт готовності інфраструктури вітропарку — 99,93%, коефіцієнт готовності вітротурбін — 98,95% (+1% до першого кварталу минулого року). Це перевищує середньосвітові показники для наземних вітроелектростанцій, що свідчить про правильно організовану експлуатацію та високу надійність роботи вітроенергетичних установок та обладнання інфраструктури станції.

Компанія й далі розвиває напрям вітроенергетики — проводиться комплексне оцінювання впливу будівництва Приморської ВЕС на довкілля. Проектом передбачено будівництво вітропарку потужністю 200 МВт у Запорізькій області.

ДТЕК Нафтогаз

У січні-березні 2017 року ПрАТ «Нафтогазвидобування» видобуло 417,6 млн куб. метрів природного газу та 14,3 тис. тонн газового конденсату. Це на 9,6% і 14,4% відповідно перевищує виробничі показники аналогічного періоду 2016 року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• завершення капітального ремонту свердловини № 51 на Семиренківському газоконденсатному родовищі;
    • проведення заходів з інтенсифікації дебітів на наявному фонді свердловин.

Основні проекти, реалізовані в періоді:

• початок буріння свердловини № 34 на Семиренківському газоконденсатному родовищі завглибшки 5 628 метрів;
    • продовження модернізації установки підготовки газу на Мачухському родовищі.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго, ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Спецпроект: Боротьба за активи на ОРДЛО

Докладніше