ДТЕК допоможе школярам Павлоградського району вивчити основи енергозбереження

У п’яти навчальних закладах Павлоградського району відбулися урочисті запуски проекту ДТЕК «Енергоефективні школи: нова генерація». У межах проекту школярі 6–8 класів будуть освоювати курс «Основи енергопостачання та енергозбереження».

Серед учасників сезону 2016–2017 у Павлоградському районі: учні Кочерезького й Межиріцького навчально-виховних комплексів, а також Привовчанської, Троїцької та Карабинівської загальноосвітніх шкіл.

Школярі проведуть власні практичні дослідження — енергоаудит приміщень школи, інформаційні кампанії для популяризації енергозбереження. Діти будуть знайомитися з тим, як виробляють електроенергію та тепло, як постачають у наші будинки й на підприємства і як можна уникнути втрат енергоресурсів. Цього разу навчання школярів буде проводитися, зокрема, за допомогою спеціально розробленої онлайн-платформи, де кожен учень зможе через особистий кабінет проводити розрахунки з енергоаудиту та складати плани щодо енергоефективних заходів.

«Енергоефективність уже кілька років є одним із пріоритетних напрямів діяльності ДТЕК у сфері сталого розвитку. Участь школярів у проекті «Енергоефективні школи» дозволяє сформувати культуру дбайливого споживання ресурсів і підказати шляхи їх економії. Характерною особливістю навчання 2016 року стане інтерактивність. Розроблена за підтримки ДТЕК онлайн-гра «Розумний будинок», у якій діти візьмуть участь у межах курсу «Азбука житлово-комунального управління» дозволить їм спробувати себе в ролі господаря та в ігровій формі підкаже, як правильно використовувати ресурси. Наприкінці навчання учні запропонують власні проекти з енергоефективності та зможуть на практиці допомогти школам економити. Реалізуючи проект, ми інвестуємо в майбутнє», — сказала Вікторія Гриб, керівник департаменту із соціального розвитку ДТЕК Енерго.

Процес навчання координують куратори, у Західному Донбасі це троє фахівців, які пройшли відбір і навчальний тренінг і працюють зі школярами на першому етапі проекту.

Завершиться навчання в червні 2017 року. Після закінчення факультативного курсу учні розроблять власні проекти, які допоможуть скоротити споживання енергоресурсів та підвищити рівень комфорту в навчальних закладах, а районна влада, сільські ради спільно з ДТЕК і виробниками енергоощадного обладнання профінансують реалізацію проектів-переможців. У такий спосіб, діти зможуть побачити та відчути результат і користь нових знань.

Загалом в Україні — це вже четверта хвиля проекту. 2015 року «Енергоефективні школи» здобули Гран-прі конкурсу найкращих соціальних проектів в Україні.

З 2012 року в програмі взяли участь 216 шкіл у 24 населених пунктах у всій Україні. У Західному Донбасі в проекті брали участь 23 школи, приблизно 24 тис. осіб було залучено в процес навчання й енергозбереження.

У 2016 році для участі в першому етапі проекту відібрано 57 шкіл у 14 містах, районах, об’єднаних громадах на територіях, де працюють підприємства ДТЕК, зокрема, 20 шкіл Західного Донбасу.

Довідка

ДТЕК Енерго — операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації та дистрибуції електроенергії в структурі енергетичного холдингу ДТЕК. В. о. генерального директора ДТЕК Енерго — Дмитро Сахарук.

До портфеля активів у вуглевидобутку, тепловій енергетиці й дистрибуції входять 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик; 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю понад 18 ГВт; 6 підприємств із дистрибуції електроенергії, які обслуговують 4,4 млн клієнтів.

ДТЕК стратегічний холдинг, що керує трьома операційними компаніями з активами у вуглевидобутку, тепловій енергетиці та дистрибуції, а також в альтернативній енергетиці та у видобутку газу. Чисельність працівників ДТЕК Енерго — 118 тисяч осіб. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Відпуск електроенергії генерувальними підприємствами ДТЕК у 2015 році склав 38,3 млрд кВт∙год., із яких 634 млн кВт∙год. забезпечила ВЕС, передавання електроенергії мережами — 45,1 млрд кВт∙год., видобуток вугілля — 28,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1,3 млрд куб. м.

У всіх містах діяльності своїх підприємств ДТЕК реалізує проекти соціального партнерства. Докладніше про це — http://spp-dtek.com.ua.

Додаткова інформація про компанію: http://www.dtek.com.