ДТЕК наполягає на правовій оцінці та негайній реакції правоохоронних органів на погрози народного депутата «Самопомочі» С. Семенченка щодо силового захоплення підприємств і дестабілізації енергетики України

ДТЕК26 Травень 2017

Погрози народного депутата від партії «Самопоміч» Семена Семенченка щодо силового захоплення і блокування підприємства ДТЕК Бурштинська ТЕС, яке є невід'ємною частиною української енергосистеми, є повною зневагою до законодавства і Конституції України і повинні отримати оцінку і реакцію правоохоронних органів. На тлі збереження надзвичайного стану в енергетиці і підвищеного навантаження на станції газової групи в результаті втрати антрацитових шахт подібні дії «народного обранця» можна розцінювати як диверсію проти енергетичної безпеки України та процесу відновлення економіки країни. Блокада Донбасу, організована депутатами С. Семенченком і В. Парасюком, призвела до драматичних наслідків. Через зупинку вантажоперевезень промислове виробництво скорочується вже третій місяць поспіль. У березні, коли почалася блокада, воно склало 2,7%, а в квітні – 6,1% (за даними МЕРТ).

Безвідповідальні дії політиків «Самопомочі» вже позначилися на добробуті кожного українця. За оцінками В. Войціцької, партійного соратника С. Семенченка, збитки від ініційованої ними першої блокади для державного бюджету склали вже близько 6,3 млрд грн.

Подібні заяви – це політична маніпуляція. Вони завдають глибокої шкоди громадянській єдності країни, яка перебуває в умовах бойових дій та надзвичайного стану в енергетиці. Економічний хаос і зростання бідності українського населення, які стимулюють С. Семенченко і «Самопоміч» такими заявами, ведуть до руйнування інвестклімату України, відтак – до поглиблення економічної кризи. Партія «Самопоміч» на словах декларує проєвропейський курс, але на ділі «народний обранець» ставить під сумнів ключову європейську цінність – недоторканність приватної власності і подальші інвестиції в економіку нашої країни.

Наголошуємо, заяви народного депутата партії «Самопоміч» про нібито постачанні вугілля з Росії та неконтрольованих територій на Бурштинську електростанцію є неправдивими і служать лише для виправдання політично мотивованої акції. Для забезпечення роботи станції ДТЕК використовує максимальні обсяги українського вугілля, в тому числі закуповуючи весь вільний ресурс у шахт Львівсько-Волинського басейну.

Також не мають жодних підстав заяви народного депутата про невиконання компанією ДТЕК інвестиційного договору щодо Бурштинської ТЕС. ДТЕК працює в українській енергетиці 12 років і є найбільшим українським інвестором. Загальний обсяг інвестицій становить понад 52 млрд грн. З моменту приватизації у 2012 році компанія інвестувала в станцію 2,7 млрд грн. У складі ДТЕК Бурштинська ТЕС стала одним з найбільш модернізованих енергетичних об'єктів країни. Розроблено довгострокову програму подальшого оновлення станції. В її рамках тільки в поточному році капітальні вкладення перевищать 1,6 млрд грн.

ДТЕК закликає Раду національної безпеки і оборони України, Службу безпеки України і Національну поліцію України вжити термінових заходів для посилення захисту енергогенеруючих підприємств і недопущення будь-яких зовнішніх незаконних втручань в роботу енергооб'єктів.

ДТЕК готує звернення до правоохоронних органів за фактом замаху на злочин, а також має намір захищати свої інтереси і репутацію у судових органах України та європейських правових інститутах.

Довідка

ДТЕК Енерго – операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерацію і дистрибуцію електроенергії в структурі енергетичного холдингу ДТЕК. В. о. генерального директора ДТЕК Енерго – Дмитро Сахарук. У портфель активів у вуглевидобутку, тепловій енергетиці і дистрибуції входять 17 шахт і 5 вуглезбагачувальних фабрик, 9 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю понад 17 ГВт, 4 підприємства з дистрибуції електроенергії, які обслуговують 3,3 млн побутових споживачів і 82,5 тис. підприємств.

ДТЕК – найбільший енергетичний холдинг України з активами у видобутку вугілля, генерації і дистрибуції електроенергії, альтернативній енергетиці та видобутку природного газу. Чисельність співробітників ДТЕК – 75 тисяч осіб. Генеральний директор ДТЕК – Максим Тімченко. Відпуск електроенергії генеруючими підприємствами ДТЕК у 2016 році склав 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608 млн кВт∙год забезпечила ВЕС, передача електроенергії по мережах – 45,8 млрд кВт∙год, видобуток вугілля – 31,2 млн тонн, видобуток природного газу – 1,6 млрд куб. м. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов.

У всіх містах діяльності своїх підприємств ДТЕК реалізує проекти соціального партнерства. Детальніше про це - http://spp-dtek.com.ua.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго, ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Спецпроект: Боротьба за активи на ОРДЛО

Докладніше